Kurczak curry z ryżem, bambusem i mleczkiem kokosowym

IMG-20150426-01848

Witajcie, dziś mam dla Was przepis na szybki i egzotyczny obiad – kurczaka curry, w wersji z mleczkiem kokosowym, pędami bambusa, świeżą bazylią i papryczkami chili, podawanego z ryżem basmati. Danie bardzo aromatyczne i smaczne, zapraszam do wypróbowania…

Składniki na 2-3 porcje:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 250 g ryżu basmati
  • pół puszki mleczka kokosowego (ok. 200 ml)
  • pół słoika pędów bambusa (ok. 90-100 g po odsączeniu)
  • pół suszonej papryczki chili (lub więcej)
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • sól, pieprz wg uznania
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie:

Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, posypać przyprawą curry (2 łyżeczki) i posolić (ok. 1 łyżeczka) – wymieszać, przykryć i odstawić na ok. 20 min.

W międzyczasie ugotować ryż wg wskazówek na opakowaniu. Odsączyć i zalać zimną wodą, odstawić.

Kurczaka podsmażyć na patelni na złoty kolor. Następnie do kurczaka wlać mleczko kokosowe, dodać bambus i posiekaną papryczkę, wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie posolić, dodać posiekaną bazylię, wymieszać.

Na koniec na patelnię wrzucić ryż, wymieszać, poddusić jeszcze przez kilka minut.

Podawać na gorąco.

IMG-20150426-01840 IMG-20150426-01850 IMG-20150426-01843

Smacznego!

Aurelia

Dodaj komentarz