Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na przepyszne kakaowe babeczki z płynnym środkiem w postaci kremu kajmakowego 🙂 Babeczki są proste w wykonaniu i gwarantuję, że zasmakują wszystkim łasuchom.
Składniki na 12 sztuk:
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 12 połówek orzechów włoskich
- pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej
- pół puszki masy kajmakowej (krówkowej)
Przygotowanie:
W jednej misce umieścić składniki mokre tj. mleko, olej i jajka, dokładnie wymieszać. W drugiej misce umieścić składniki suche tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, wymieszać. Na koniec połączyć wszystkie składniki mikserem do uzyskania gładkiej masy.
W formie lub foremkach na muffinki umieścić papilotki. Do każdej papilotki nałożyć po 2 łyżki ciasta. Następnie na ciasto wyłożyć po czubatej łyżeczce masy kajmakowej, a na wierzch kolejną łyżkę ciasta, aby przykryć nadzienie.
Na wierzch ułożyć po połówce orzecha włoskiego w całości lub w kawałkach oraz posypać posiekaną czekoladą.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Babeczki piec przez 25 minut bez termoobiegu oraz dodatkowe 5 minut z termoobiegiem.
Kiedy babeczki ostygną oprószyć je cukrem pudrem i gotowe 🙂
Smacznego!
Aurelia
To nadzienie ❤
PolubieniePolubienie
Mmm.na bogato)))
PolubieniePolubienie