Babeczki z nadzieniem kajmakowym i orzechami włoskimi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na przepyszne kakaowe babeczki z płynnym środkiem w postaci kremu kajmakowego 🙂 Babeczki są proste w wykonaniu i gwarantuję, że zasmakują wszystkim łasuchom.

Składniki na 12 sztuk:

  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 2  jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 12 połówek orzechów włoskich
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • pół puszki masy kajmakowej (krówkowej)

Przygotowanie:

W jednej misce umieścić składniki mokre tj. mleko, olej i jajka, dokładnie wymieszać. W drugiej misce umieścić składniki suche tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, wymieszać. Na koniec połączyć wszystkie składniki mikserem do uzyskania gładkiej masy.

W formie lub foremkach na muffinki umieścić papilotki. Do każdej papilotki nałożyć po 2 łyżki ciasta. Następnie na ciasto wyłożyć po czubatej łyżeczce masy kajmakowej, a na wierzch kolejną łyżkę ciasta, aby przykryć nadzienie.

Na wierzch ułożyć po połówce orzecha włoskiego w całości lub w kawałkach oraz posypać posiekaną czekoladą.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Babeczki piec przez 25 minut bez termoobiegu oraz dodatkowe 5 minut z termoobiegiem.

Kiedy babeczki ostygną oprószyć je cukrem pudrem i gotowe 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Aurelia

2 uwagi do wpisu “Babeczki z nadzieniem kajmakowym i orzechami włoskimi

Dodaj komentarz