Pudding chia z mleczkiem kokosowym, mango i musem z truskawek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dziś mam dla Was przepis na pudding chia przygotowany na mleczku kokosowym z dodatkiem świeżego mango oraz musu z truskawek. Deser przepięknie się prezentuje a do tego pysznie smakuje 🙂 

Składniki na 2 porcje:

  • 200 ml mleczka kokosowego z puszki
  • 150 ml mleka krowiego lub roslinnego
  • 4 czubate stołowe łyżki suchych nasion chia
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego (może być też cukier)
  • 1 dojrzały owoc mango
  • 1 szklanka truskawek świeżych lub mrożonych

Przygotowanie:

Do naczynia, które można zamknąć (np. słoika) wlać mleczko kokosowe i mleko, posłodzić 1 łyżeczką miodu i wymieszać. Wsypać nasiona chia, ponownie wymieszać i odstawić na ok. 20-30 min. Po tym czasie dokładnie przemieszać nasiona, które już zaczęły pęcznieć, aby nie utworzyły się grudki. Naczynie zamknąć i umieścić w lodówce przynajmniej na całą noc lub dłużej.

Przygotować dwie małe szklanki lub inne przezroczyste naczynia.

Obrać i pokroić w kostkę owoc mango, ułożyć na dnie każdego naczynia. Następnie do naczyń wlać po równo warstwę puddingu. Truskawki posłodzić 1 łyżeczką miodu i zmielić blenderem na gładki mus, a następnie wylać na wierzch puddingu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Aurelia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s