Dziś mam dla Was przepis na coś słodkiego – alternatywę dla pączków w Tłusty Czwartek 🙂 Ekspresowe mini croissanty z ciasta francuskiego z czekoladą. Jeżeli nie macie za dużo czasu, aby upichcić coś pysznego, to jest przepis dla Was. Rogaliki smakują najlepiej świeżo wyciągnięte z piekarnika.
Składniki na 12 sztuk:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 1 jajko
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
Rozwinąć płat ciasta francuskiego i przekroić wzdłuż na środku. Następnie ciasto przekroić dwa razy wszerz, aby powstało 6 kwadratów, a każdy kwadrat przekroić po przekątnej na pół. W ten sposób powstanie 12 trójkątów, które będziemy nadziewać.
Na środku dłuższego boku każdego z trójkąta ułożyć kostkę czekolady. Rogaliki zwijać od dłuższego boku w węższą stronę i formować rogaliki kierując boki ciasta do środka.
Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym wedle uznania.
Piec przez 10 minut bez termoobiegu, a następnie jeszcze 5 minut z termoobiegiem. Można podawać od razu po upieczeniu.
Smacznego!
Aurelia
Mmm.. Wyglądają apetycznie. Na bank wykorzystam przepis 🙂
PolubieniePolubienie
Wyglądają przepysznie i wcale nie są tak trudne do wykonania ! Koniecznie muszę w najbliższej wolnej chwili wypróbować.
Zdjęcia sprawiają, że mam coraz większy apetyt na te słodkości przy kawie 😉
PolubieniePolubienie