Banoffee pie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dziś na blogu gości przepis na przepyszne warstwowe ciasto bez pieczenia Banoffee pie, do przygotowania którego potrzebujemy jedynie kilku składników. Ciekawych tego niesamowitego smaku zapraszam do testowania przepisu 🙂

Składniki (na tortownicę lub formę do tarty o wielkości ok. 23-25 cm):

  • 250-300 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie
  • 50 g masła
  • 300 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 1 serek mascarpone 250 g
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 2 duże banany
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • kilka kostek czekolady deserowej do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Ciasteczka rozgnieść w moździerzu lub zmielić przy użyciu blendera. Masło roztopić, lekko przestudzić i dodać do ciasteczek. Masę ciasteczkową dokładnie wymieszać i przełożyć na dno tortownicy (wyłożone wcześniej papierem do pieczenia). Całą formę włożyć do zamrażarki, do czasu przygotowania pozostałych składników, aby spód ciasta stwardniał.

Banany pokroić w plasterki, polać sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać (sok zapobiegnie ściemnieniu owoców i nada cytrynowego aromatu).

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Utrzeć mikserem serek mascarpone, a następnie do serka dodać ubitą śmietankę i dokładnie wymieszać.

Formę wyjąć z zamrażarki, na spód wyłożyć masę kajmakową, wyrównać dużą łyżką. Następnie ciasno ułożyć warstwę pokrojonych bananów, a na banany krem śmietanowy.

Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Ciasto można podawać od razu po przygotowaniu, lub odstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej przechowywać w lodówce do 3 dni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Aurelia

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Banoffee pie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s