Zupa meksykańska

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na pyszną rozgrzewającą zupę meksykańską, idealną na zimowe dni. Zupa jest dość kaloryczna, sycąca i może stanowić samodzielne danie obiadowe dla największych łakomczuchów 🙂 można ją serwować z chlebem lub też z domowymi nachos, na które za jakiś czas pojawi się przepis na blogu.

Składniki na porcję dla ok. 6 osób (duży garnek):

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 duże papryki słodkie czerwone lub kolorowe
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka siekanych pomidorów
  • 1 przecier pomidorowy (400-500g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 l bulionu warzywnego (najlepiej domowego wywaru z warzyw)
  • 1 szklanka wody
  • przyprawy: 1 czubata łyżka słodkiej mielonej papryki, sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • do posypania: starty żółty ser typu cheddar, posiekana natka pietruszki lub świeżej kolendry
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w piórka, posolić i zeszklić w dużym garnku na łyżce oleju. Następnie dodać mięso mielone, przyprawić słodką papryką oraz solą i pieprzem, smażyć przez kilka minut ciągle mieszając i rozdrabniając mięso dużą, najlepiej drewnianą łyżką.

Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podsmażyć przez ok. 5 minut, ciągle mieszając, aby warzywa się nie przypaliły.

Następnie całość zalać przygotowanym wcześniej bulionem, wodą, pomidorami oraz przecierem pomidorowym, a także wrzucić całą ostrą papryczkę.Zupę zamieszać i gotować przez ok. 20 minut na palniku o średniej mocy, pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną.

Po tym czasie do zupy dodać przecedzoną i przepłukaną pod bieżącą wodą, czerwoną fasolę oraz kukurydzę, majeranek, a także 2 łyżki koncentratu pomidorowego, zamieszać. Dusić jeszcze przez ok. 15 minut. Na koniec dosolić do smaku.

Zupę przed podaniem najlepiej odstawić na ok. 2 godziny. Serwować z tartym serem oraz posiekaną natką świeżej pietruszki lub kolendry.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Aurelia

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s