Świąteczne pierniczki – przepis III – Lebkuchen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dziś na blogu gości przepis na pyszne, miękkie, niemieckie pierniczki Lebkuchen. Przepis pojawiał się już na wielu blogach i forach w różnych odsłonach. U mnie przepis na miodowo-migdałowe pierniki bez jajek, za to bardzo proste do wykonania. Pierniczki można długo przechowywać w słoiku lub puszce, ale można je też upiec na „szybko” przed samymi świętami 🙂 serdecznie polecam!

1.Składniki na ok. 30 sztuk pierniczków:

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych migdałów (płatków migdałowych)
  • 200 ml płynnego, jasnego miodu
  • 85 g masła lub margaryny
  • 2 płaskie łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opcjonalnie pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (tradycyjne niemieckie pierniki posiadają ten dodatek, ja robię jedynie aromatyczny, cytrynowy lukier)

Przygotowanie:

Masło roztopić w rondelku razem z miodem, odstawić do lekkiego przestudzenia.

Płatki migdałów zmielić blenderem na proszek. Wymieszać z mąką, przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników przelać letnią masę miodową i dokładnie wymieszać dużą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Odstawić na około 20 minut.

Masa na pierniczki będzie gęsta, ale nie na tyle, aby pierniczki wycinać foremkami. Dlatego do ich formowania potrzebna jest łyżka lub po prostu dłonie zwilżone wodą, aby ciasto się nie lepiło.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy piernikowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w odstępach, lekko spłaszczając. Piec 13-15 minut, po wyjęciu pozostawić przez 10 minut na blaszce, aż lekko stwardnieją, później przełożyć na kratkę.

2.Składniki na lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny oraz kilka łyżek ciepłej wody (w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać – mniej lub bardziej lejąca)

Przygotowanie:

Cukier wsypać do miseczki, stopniowo dolewać sok z cytryny oraz wodę, energicznie mieszając, aż do uzyskania lejącego lukru. Pierniki można maczać w lukrze lub polewać je lukrem przy użyciu łyżki. Odstawić na kilka godzin, aby lukier stwardniał tworząc chrupką warstwę na pierniczkach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Aurelia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s