SUFLET CZEKOLADOWY z płynnym środkiem

2015.03.22 suflet czekoladowy 

Czym jest suflet czekoladowy? – Marzeniem każdego czekoladoholika 🙂

Suflet to cudownie słodki, czekoladowy deser, podawany na ciepło z płynną, czekoladową niespodzianką w środku. Jest prosty w wykonaniu, ale aby się udał należy się ściśle trzymać czasu pieczenia. Dziś proponuję Wam suflet z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej i masła, w przyszłości obiecuję zamieścić przepis z wersją mniej kaloryczną. Polecam!

Składniki na 2 porcje (kokilki – ceramiczne foremki o wielkości ok. 9cm x 4cm lub 7cm x 5cm):

  • 60 g masła
  • 60 g czekolady deserowej (do 60% zawartości kakao)
  • 60 g cukru
  • 25 g mąki pszennej pełnoziarnistej tj. razowej (jeżeli akurat takiej nie macie może być również zwykła mąka pszenna np. typ 450)
  • 2 jajka
  • dodatkowo masło do wysmarowania i cukier do obsypania foremek, cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C z termoobiegiem.

Foremki wysmarować masłem i obsypać cukrem, wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Masło roztopić z czekoladą w małym rondelku, ciągle mieszając, następnie odstawić.

Jajka zmiksować z cukrem, aż do spienienia jajek i rozpuszczenia cukru.

Do masy jajecznej stopniowo dodawać roztopioną czekoladę, ciągle miksując. Kiedy składniki już się połączą, do masy stopniowo dodawać mąkę, mieszając delikatnie dużą łyżką lub szpatułką, aż do powstania gładkiego, lejącego ciasta.

Kokilki wyjąć z lodówki i wypełnić ciastem (od góry powinno zostać ok. 5 mm odstępu).

Foremki wypełnione ciastem wstawić do piekarnika i piec równo 7 minut. Ciasto powinno wyrosnąć i lekko się zarumienić, może tez popękać. Suflety wyjąć z piekarnika.

Suflety można delikatnie wyjąć z foremek, lub też podawać w foremkach. Wyśmienicie smakują same, jedynie posypane cukrem pudrem lub też można je serwować z lodami (gorący suflet i zimne lody – czego chcieć więcej?:)).

1 IMG-20150322-01308 IMG-20150322-01304

Smacznego!

Aurelia

Reklamy

7 uwag do wpisu “SUFLET CZEKOLADOWY z płynnym środkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s